Oku Onuora

Oku Onuora

  • 2019

Jamaicaanse muziek, West-Afrikaanse folklore, en Britse dichtkunst; de drie ingrediënten voor de perfecte “dub poetry”. Het is Oku Onuora die als allereerste deze term in de mond nam.

De opstandige Jamaicaan kwam als tiener in de problemen nadat hij zich had aangesloten bij guerilla-groeperingen. Hij geraakte betrokken bij gewapende overvallen, met een jarenlange gevangenisstraf als gevolg. Maar achter de tralies kwam hij tot bezinning, en begon hij met het schrijven van poëzie. En met veel succes. Zijn stuk Confrontation werd op de Jamaicaanse nationale radio gespeeld, gevolgd door de publicatie van zijn gedichtenbundel ECHO in 1979.

Gelukkig zijn zijn scherpe woorden de enige wapens die hij sinds zijn vrijlating gebruikt. In de jaren 80 en 90 schreef hij vooral theaterstukken, maar al snel ging hij over tot het produceren van het betere dubwerk. Na een pauze van ongeveer 10 jaar, kondigde hij in 2010 eindelijk een nieuw album aan: A Movement, dat verscheen in 2013. Intussen heeft hij weer heel wat nieuw materiaal voortgebracht, en heeft hij zijn fans opnieuw vanop het podium kunnen aanspreken. Begin dit jaar kwam zijn meest recente album, I’ve Seen, uit.

Nu is Oku Onuora aardig op weg om Europa na 15 jaar afwezigheid te heroveren met zijn dub poetry! Hij is met andere woorden één van de meest bijzondere must-sees op Reggae Geel dit jaar. Zorg er zeker voor dat je binnenkort kunt zeggen: “I’ve Seen Oku!”